Nino Gvetadze, piano


28 augustus 2018
Aanvang 20:00
UITVERKOCHT!


Programma:
L. van Beethoven Sonate in cis opus 27/2 ‘Mondschein’
R. Schumann Arabesque in C opus 18
F. Liszt Rhapsodie Espagnole
F. Chopin 24 Preludes opus 28


Nino Gvetadze werd geboren in Tbilisi, Georgië. Zij studeerde daar bij Veronika Tumanishvili, Nodar Gabunia and Nana Khubutia.
Na haar afstuderen verhuisde zij naar Nederland om daar verder te studeren bij Paul Komen en Jan Wijn. Nino won verschillende prijzen. De belangrijkste waren de Tweede Prijs, Pers Prijs en Publieksprijs tijdens het Internationaal Franz Liszt Concours 2008. In 2010 ontving zij de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award.
Nino trad op met dirigenten als Michel Plasson, Yannick Nézet-Séguin, Michel Tabachnik, John Axelrod en Jaap van Zweden en met orkesten als het Residentie Orkest, Rotterdams- en Nederlands Philharmonisch Orkest, Sinfonietta Amsterdam, het Brussels Philharmonic Orchestra, het Seoul Philharmonic Orchestra, Nationaal orkest van Polen, het Mahler Chamber Orchestra, de Rheinische Philharmonie, Symfonieorkest St. Gallen, Kammerakademie Postdam, Münchner Symphoniker etc.
Nino heeft overal ter wereld recitals gespeeld zoals in Hannover, (PRO MUSICA Preisträger am Klavier-Zyklus), in Bayreuth, in het Concertgebouw, met Jean-Yves Thibaudet op het Spoleto Festival, op het Lucerne Piano Festival, in de Bunka Kaikan Hall Tokyo en twee maal op het Festival Piano aux Jacobins (Toulouse). Veel gevraagd als kamermuziekpartner speelt zij in verschillende formaties, zoals trio Arosa, met het Ruysdael Kwartet en met klarinettiste Annelien van Wauwe zal zij in het seizoen 2016-17 te horen zijn in Wigmore Hall Londen, Bozar Brussel en Tonhalle Zürich.
Enkele hoogtepunten in 2017/18 zijn uitvoeringen in het Concertgebouw Amsterdam, Trier, Cremona, Garda van Beethoven Pianoconcert no. 3 met het Jeugdorkest Nederland. Zij speelt solorecitals in Kuhrhaus Wiesbaden, Schloss Achberg aan de Bodensee, Kuhmo, Muziekgebouw Eindhoven en Concertgebouw Amsterdam. Zij heeft een residentie met drie concerten in de Edesche Concertzaal. Samen met het Brodsky Quartet speelt Nino het Shostakovitsj kwintet tijdens het Prinsengrachtconcert, dat live wordt uitgezonden op NPO TV. In november 2017 begint een tournee met het Arosa Trio, in Tivoli-Vredenburg Utrecht.
Nino heeft vier solo CD’s opgenomen: pianowerken van Moussorgsky (Brilliant Classics), Rachmaninoff Preludes op.23 en op.32 (Etcetera) en een CD genaamd Widmung met werken van Liszt (Orchid Classics). In februari 2014 kwam haar laatste CD uit met werk van Debussy: Arabesques nr. 1 en 2; Préludes I nr. 1-12; Estampes nr. 1-3; ‘Clair de lune’ uit Suite bergamasque (Orchid ORC 100041). In oktober 2017 brengt Challenge een eerste CD uit met Nino, met onder meer de Préludes van Chopin.
Nino’s CD’s en interviews met haar worden regelmatig uitgezonden op diverse Europese radio- en TV-zenders. Paul Witteman noemde haar optreden als een van de hoogtepunten van het eerste seizoen van Podium Witteman.
Nino Gvetadze speelt op een Steinway, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.