Serafino String Trio

27 augustus 2019
Aanvang 20:00

Emi Ohi Resnick,viool
Simone van der Giessen, altviool
Timora Rosler, cello

Programma:
L. van Beethoven Strijktrio in Es opus 3
J. Françaix Trio
L. van Beethoven Strijktrio in c opus 9/3


Het Serafino Strijktrio is opgericht in 2010, met drie gelijkgestemde musici die de passie voor deze bezetting en het daarvoor geschreven repertoire delen. Ze waren al op enkele toonaangevende Nederlandse kamermuziekpodia te beluisteren; hun optredens werden met groot enthousiasme ontvangen.

De in New York geboren Emi Ohi Resnick gaf haar debuut in Carnegie Hall op 15-jarige leeftijd en heeft sindsdien opgetreden in Amerika, Europa en Japan. Onlangs schreef Carolin Bietzker in de Kölner Stadt-Anzeiger over haar ‘interpretatie van wereldklasse’. Het NRC Handelsblad noemde haar spel ‘betoverend en virtuoos’. Recensent James Conely omschreef haar spel als ‘buitengewoon. Resnick’s interpretatie van Brahms’ vioolconcert was rijp, gevoelig en betoverend’. Resnick heeft zowel als solist en kamermusicus samengewerkt met o.a. Pierre-Laurent Aimard, Frans Brüggen, Gary Graffman, Ton Koopman, Sigfried Palm en Thomas Riebl. Over een recital met Dennis Russell Davies, schreef Hans Schurmann in de General-Anzeiger van Bonn ‘ze heeft een duivelse techniek naast een prachtige toon.’
Er zijn vele nieuwe werken voor haar geschreven en ze speelt regelmatig in verschillende kamermuziekgezelschappen waaronder het het Blaeu strijkkwartet, het Ruysdael Kwartet, het Ensemble Modern, het Context Ensemble (met Sergiu Luca) en de moderne muziekgroep Möbius dat momenteel Ensemble-in-Residence is aan de Columbia University in New York.
Ze trad op in de ‘Young Artists Showcase’, een radioserie op WQXR, New York, en heeft radio- en televisieopnames gemaakt in Armenie, Bulgarije, Frankrijk, Japan, Nederland, Oostenrijk, Rusland, Tsjechie en de Verenigde Staten. Resnick studeerde aan het Curtis Institute of Music bij Szymon Goldberg, aan de Juilliard School bij Louise Behrend en Robert Mann, aan de Praagse Mozart Academie bij Sándor Végh en aan het Mozarteum van Salzburg bij Thomas Riebl en Ruggiero Ricci. Daarnaast werkte zij nauw samen met György Kurtág. Ze was concertmeester van het Radio Kamer Filharmonie, docent aan het Noord-Nederlands Conservatorium en solo altviool bij Sinfonietta Amsterdam.

Altvioliste Simone van der Giessen begon haar vioollessen bij Julia Veerling en later Jeroen de Groot en Jan Repko. In 2002 begon ze haar studie op het Royal Northern College of Music in Manchester bij Jan Repko en later altviool bij Predrag Katanic.
Het was hier in Manchester dat Simone het Navarra kwartet opzette en kamermuziek het middelpunt van haar muzikale leven werd. Ze studeerde af in 2006 met ‘First class honours’, won de RNCM’s Cecil Aronowitz Prize voor altviool en voerde Walton’s concert voor altviool uit met het RNCM Symphony Orchestra. In 2008 kreeg Simone een studiebeurs van het prins Bernard Cultuur Fonds en zette haar studie voort aan de Guildhall School of Music and Drama bij David Takeno waar ze haar Masters behaalde. Het Navarra kwartet heeft inmiddels een internationale reputatie opgebouwd en geeft concerten overal ter wereld. Onder anderen hebben ze prijzen in de wacht gesleept zoals de MIDEM Classique Young Artist Award, a Borletti- Buitoni Trust Fellowship, a Musica Viva tour en ze zijn prijswinnaars geweest bij de Melbourne, Florence en meest recentelijk in 2013, de Banff International String Quartet Competition.
Buiten het kwartet is Simone een veelgevraagd kamermusicus en heeft recitals gegeven met Anthony Marwood, Paul Watkins, Richard Lester, Ensemble 360, Aronowitz Ensemble en speelt met kamerorkesten zoals het Mahler Chamber Orchestra en het Chamber Orchestra of Europe. Anders dan boven genoemde belangrijke muzikale (kamermuziek) leermeesters waren Christopher Rowland, het AlbanBerg Quartet, Gabor Takacs-Nagy, Thomas Riebl, Gyorgy Kurtag, Eberhard Feltz and Ferenc Rados.

De Israëlische/Nederlandse celliste Timora Rosler won in 1996 de eerste prijs op de Stuttgart International Cello Competition. In 1997 werd haar de Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam uitgereikt. Door de jury werd zij als volgt geprezen: “Timora Rosler bezit een innemend talent, intieme uitdrukking, virtuositeit en een natuurlijk gevoel voor de compositie… Haar interpetatie is uitzonderlijk fascinerend.”
Een jaar later won ze een speciale prijs voor haar interpretatie op de XI. International Bach Competition in Leipzig. Verder won ze de hoogste prijs op de Caltanisetta International Duo Chamber Music Competition in Italië in 1996 samen met haar vaste pianiste Klára Würtz, de Concerto Competition van het Aspen Music Festival in de Verenigde Staten en het Clairmont Competition in Israël. Sinds 1985 kreeg ze beurzen van de America Israël Cultural Foundation en was ze lid van de Distinguished Young Artists Chamber Music Group van het Jerusalem Music Centre. Ze nam deel aan masterclasses met Janos Starker, Heinrich Schiff, Boris Pergamenschikov, Anner Bijlsma, Lynn Harell en Daniel Shafran. Rosler heeft haar diploma behaald aan de Universiteit van Yale, waar ze lessen volgde bij Aldo Parisot. Ze is afgestudeerd als Uitvoerend Musicus bij Dmitry Ferschtman aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Ze speelde op talloze muziekfestivals, zoals Ravinia, Aspen, Banff Centre for the Arts, het Manchester Cello Festival, het International Musicians Seminar in Prussia Cove (Engeland), Holland Music Sessions, Pro Festival in Rolandseck (Duitsland), Cello Festival Zutphen en de Maurice Ravel Summer Academy in Frankrijk. Ze heeft ook deelgenomen aan de Gaia Kamermuziek Festival in Thun. Rosler was te horen tijdens Concerten in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Argentinië en Israël. Als soliste trad ze op met verschillende orkesten, zoals Vlaamse Radio Orkest (o.l.v. Martyn Brabbins), Philharmonia of the Nations (o.l.v. Justus Frants), Janácek Philharmonic, Grazioso Chamber Orchestra of the Hungarian National Philharmonic, Slowaaks Sinfonietta, Donetsk Philharmonic, National Symphony of Ukraine, Israel Sinfonietta Beer-Sheva, Haifa Symphony Orchestra, Camerata Antonio Lucio en Eastern Connecticut Symphony Orchestra. Met het Orquesta de Cámara Mayo uit Buenos Aires heeft zij een uitgebreide tournee door Nederland (o.a. Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw) en Argentinië gemaakt, met werken van Piazzolla. Hiervan is ook een TV- en CD-registratie gemaakt. Verder heeft Timora Rosler opnamen gemaakt voor de Israëlische, Hongaarse, Duitse, Nederlandse en Amerikaanse radio. Rosler heeft diverse cd-opnames op haar naam staan, meest recente: Beethoven- alle werken voor cello & piano samen met pianiste Klara Würtz, uitgebracht door Brilliant Classics. Rosler is hoofdvakdocente aan het Conservatorium van Utrecht. Ze heeft masterclasses o.a. gegeven tijdens de International Conservatoire Week in St. Petersburg in Rusland, Francigena Festival in Italië, International Cello Congress & Festival in Israel, Cellofestival Dordrecht, Utrecht String Academy in St. Vallerin in Frankrijk, Strings Winter Academy Davos in Zwitserland en Instituto Bellini in Italië. In 2013 maakte ze deel uit van de jury tijdens de IX. Aram Khachaturian International Cello Competition in Armenië.
Rosler bespeelt een Thomas Dodd cello uit 1800.