Kamermuziek Ensemble Nederland
• Anneleen Schuitemaker - harp
• Marieke Vos - klarinet
• Elise Besemer, viool
• Ernst Jan Vos, viool
• Geerten Feller, altviool
• Jonathan van IJzerlooij - cello

26 april 2016
Aanvang 20:00


Programma:
J. B. Loeillet Sonate in b voor viool, klarinet, cello en harp
M. Glinka Drie Russische liederen voor viool, cello en harp
C. Debussy 2 Dansen voor harp en strijkkwartet
S. Prokofjev Ouverture op een Joods thema opus 34 voor klarinet, strijkkwartet en harp
J. Brahms Klarinetkwintet in b, opus 115


Kamermuziek Ensemble Nederland
In de lente van 2015 werd het Kamermuziek Ensemble Nederland opgericht door klarinettiste Marieke Vos, harpiste Anneleen Schuitemaker, cellist Jonathan van IJzerlooij en violiste Elise Besemer. Allen afkomstig van de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. Zij spelen kamermuziek van duo tot septet, daarbij betrekken zij gastmusici voor de grotere bezettingen. “Dit ensemble is ontstaan uit nieuwsgierigheid naar de mogelijkheden van onze instrumenten in deze samenstelling. Door juist ‘het ongebruikelijke’ aan te gaan open je deuren en ontstaan er de mooiste dingen”. Een flexibel ensemble met een vaste kern.

Anneleen Schuitemaker - harpiste, Katwijk 1992, begon op 10-jarige leeftijd met harplessen aan de muziekschool te Katwijk. Sinds september 2010 studeert zij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Erika Waardenburg, waar zij in juni 2014 haar titel ‘Bachelor of Music’ behaalde. Momenteel studeert zij hier verder in de masteropleiding, waarbij zij zich ook specialiseert in orkestspel bij Sandrine Chatron. Vanwege haar grote passie voor het spelen in het orkest is zij erg actief in verschillende amateur- en professionele orkesten. Zo speelde zij in augustus 2013 met het Koninklijk Concertgebouw Orkest mee tijdens het Prinsengrachtconcert in Amsterdam en was zij van seizoen 2013 tot 2015 als academist verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest. Recentelijk won zij het proefspel voor een academieplaats in de Staatskapelle Berlijn, het orkest van de Staatsopera in Berlijn, waar zij van seizoen 2015 tot 2017 diverse opera- en symfonische producties zal meespelen. Sinds het voorjaar van 2015 is Anneleen lid van Kamermuziek Ensemble Nederland en vormt zij een duo met klarinettiste Marieke Vos.
Anneleen heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de eerste prijs en de publieksprijs op het Rosa Spier Harp Concours (2011) en de eerste prijs op het 5e Internationale Harp Concours in Duitsland (2014).
www.anneleenschuitemaker.nl

Marieke Vos - klarinettiste, Amersfoort 1990. Studeerde in 2013 af aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij won een 2e en 1e prijs bij Stichting Jong Muziektalent Nederland. Marieke speelt in verschillende kamermuziekbezettingen, zij vormt een vast duo met harpiste Anneleen Schuitemaker en is onderdeel van Kamermuziekensemble Nederland, opgericht in het voorjaar van 2015. Sinds 2013 is Marieke als klarinettiste verbonden aan het Herman van Veen Arts Center waar zij wekelijks speelt en ook haar eigen concerten programmeert. In 2012 speelde zij de première van het stuk ‘The Major Speaks to Kees’ van Jacques Bank, opgedragen aan haar vader. In juni 2015 schreef Herman van Veen het stuk 'De Libelle' voor haar, voor klarinetkwartet en dansers. Ook is Marieke onderdeel van de organisatie van Kamermuziekfestival Amerfortissimo. Marieke speelt op een Leitner&Kraus klarinet, mede mogelijk gemaakt door het Nationaal Instrumenten Fonds.
www.mariekevos.nl

Elise Besemer, violiste - Rotterdam 1994, begon op haar vijfde met vioolspelen en volgde van 2007 tot 2013 haar lessen bij vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Momenteel studeert ze bij Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2011 won Elise de eerste prijs op het Davina van Wely vioolfestival. Sinds 2014 is ze primarius van het Arkovsky sextet, dat o.a. heeft opgetreden in het Concertgebouw Amsterdam, het Muziekgebouw aan 't IJ en de Hermitage. Elise is mede oprichtster van Kamermuziek Ensemble Nederland. In februari 2015 is Elise geselecteerd door Liza Ferschtman om mee te doen in het talentontwikkelingstraject 'In de ban van het strijkkwintet'.
In de zomer van 2015 was zij concertmeester bij het Nederlands Jeugd Orkest.
Elise bespeelt een viool gebouw door J.B. Vuillaume, haar in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en een stok, gebouwd door Charles Peccatte.
www.elisebesemer.com

Ernst Jan Vos, violist - Amersfoort 1996, begon op vijfjarige leeftijd met zijn eerste vioollessen op de muziekschool in Amersfoort.
Vanaf zijn zevende zong Ernst Jan vijf jaar lang in het Omroep Jongens Koor (later Nationaal Jongens Koor). Daar heeft hij grote werken gezongen zoals de Matthäus Passion en Mahler Symfonie nr. 8, in samenwerking met Het Concertgebouw Orkest en Het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Dit onder leiding van dirigenten als Philippe Herreweghe en Valery Gergiev. Toen hij tien jaar was, deed Ernst Jan auditie voor de jongtalentklas van het conservatorium te Rotterdam (CODARTS), waar hij vioolles kreeg van Natalia Morozowa. In juni 2011 werd Ernst Jan uitgenodigd om een week te verblijven en lessen te volgen op de Yehudi Menuhin School. In datzelfde jaar is hij aangenomen bij Lex Korff de Gidts aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij drie jaar Sweelinck Academie voor jong talent en zijn 1e jaar bachelor bij heeft gevolgd. In 2015 heeft hij binnen hetzelfde conservatorium een overstap gemaakt naar Maria Milstein.
In kamermuziekverband maakt hij deel uit van het Arkovsky Sextet waarmee hij met werken van Schoenberg, Tchaikovsky en Brahms in zalen als Het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ heeft opgetreden.
Ernst Jan heeft in het verleden aan verschillende concoursen deelgenomen.
Hij heeft diverse prijzen gewonnen bij het SJMN concours en het Prinses Christina Concours. Bij laatstgenoemde was hij in 2009, 2011 en 2013 finalist (in 2013 won hij de 1e prijs en de publieksprijs in ‘s Hertogenbosch).

Geerten Feller, altviolist - Zoetermeer 1993, begon op 7-jarige leeftijd met vioolspelen. Op 16-jarige leeftijd richtte hij zich volledig op de altviool. Zijn professionele opleiding begon een jaar later aan het Conservatorium van Amsterdam bij Judith Wijzenbeek en Marjolein Dispa. Vanaf zijn tiende was hij verbonden aan de Jong Talenten afdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Geerten volgde daar vioolles bij Mireille van der Wart.
De afgelopen jaren heeft Geerten zich ook verdiept in het orkestspel. Hij speelde o.a. Als aanvoerder ik het Viotta Jeugd Orkest, Atheneum Kamer Orkest en Jeugd Orkest Nederland. Met deze orkesten maakte hij tournees door Spanje, Duitsland, Italië, Tsjechië, en Frankrijk. In het Nationaal Jeugdorkest was hij 2 jaar als co-aanvoerder actief. Sinds 2015 is hij deel uit gaan maken van het Kamermuziekensemble Nederland.
Geerten volgde verschillende masterclasses bij o.a. Frederieke Saeijs, Richard Wolf, Charles Watt, Jürgen Kussmaul en Daniel Bard. Een grote passie van Geerten is het spelen van kamermuziek. Hij is op dit moment in verschillende formaties actief die verbonden zijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Onlangs is hij deel uit gaan maken van Quarteto Lorca. Geerten bespeelt een altviool van Daniel Royé uit 1998. Deze is ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziek Instrumenten fonds.

Jonathan van IJzerlooij - cellist, Zeist 1992, studeert in de masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium bij Michel Strauss en Jan Ype Nota. In juni 2015 sloot hij zijn bachelor af met een 9.5. Als cellist heeft hij reeds vele concerten gegeven en op verschillende concoursen prijzen gewonnen, onder meer bij het Prinses Christina Concours waar hij in 2011 regionaal de 1e prijs en de publieksprijs behaalde en in de Nationale finale een 2e prijs. Samen met violist Tim Brackman en pianiste Anne Brackman vormt Jonathan het Brackman Trio waarmee hij twee CD's uitbracht en regelmatig optreedt in binnen- en buitenland. Als solist heeft hij meerdere keren opgetreden met het Cuypersensemble, het Kennemer Jeugd Orkest en het Rubens Quartet. Daarnaast werkt hij regelmatig met componisten samen en speelde hij meerdere malen tijdens de Gaudeamus Muziekweek. Hiernaast heeft hij zitting in ensembles zoals het Kamermuziek Ensemble Nederland en het Nicolae Quartet. Jonathan speelt op een cello van de bouwer Daniël Royé, hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
www.jonathanvanijzerlooij.com