Lisa Jacobs trio


25 september 2018
Aanvang 20:00
UITVERKOCHT!

Lisa Jacobs, viool
Andra Darzins, altviool
Larissa Groeneveld, cello

Helaas heeft Johannes Krebs moeten afzeggen voor dit concert.

Programma:
W.A. Mozart Divertimento in Es
E. Ysa˙e Sonate voor viool solo opus 27/3
J. Sibelius Strijktrio in g
E. von Dohnányi Serenade in C opus 10


Op de jonge leeftijd van 17 jaar maakte de Nederlandse topvioliste Lisa Jacobs haar succesvolle debuut met het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Riccardo Chailly en speelde sindsdien meerdere malen in alle grote concertzalen van Nederland en over de hele wereld, zowel in kamermuziekverband op festivals als soliste met vele orkesten en met gerenommeerde dirigenten.
Vanaf haar achtste jaar studeerde Jacobs bij Joyce Tan aan het Utrechts Conservatorium en vervolgde haar opleiding bij Ilya Grubert in Amsterdam. Ze studeerde er met een tien met onderscheiding af op zowel bachelor als masterniveau. Volgens de jury schoten superlatieven tekort om de beoordeling van haar spel te verwoorden. Zij was ook leerling van Christoph Poppen in München waar zij het Konzertexam met veel succes in juni 2009 afrondde. Jacobs werd verder muzikaal beďnvloed door violisten en pedagogen als Nelli Shkollnikova, Thomas Brandis, Ana Chumachenco en Maksim Vengerov. Dit seizoen staan, naast talloze recitals, soloconcerten met Beethoven, Bruch, Mendelssohn en Locatelli vioolconcerten gepland en concert tournees door heel Europa. Lisa Jacobs is zeer vereerd dat zij sinds september 2017 verkozen is tot een van de promotional artists van Pirastro. Lisa bespeelt een Rugieri uit 1683, die haar particulier ter beschikking is gesteld.

Altvioliste Andra Darzins speelt zowel als soliste en kamermusicus in Europa, Australië, Azië en in Noord- en Zuid Amerika. Zij is geboren in Australië en studeerde aan het conservatorium in Adelaide en vervolgde haar studie in Berlijn bij Wolfram Christ waar zij in 1989 haar studie met onderscheiding afsloot. Van 1993 tot 2004 was zij aanvoerder van de altviolen in het Filharmonisch Staatsorkest te Hamburg. Zij was prijswinnares op verschillende concoursen waaronder de eerste prijs op het Concours de Genčve, de tweede prijs op het Lionel Tertis Internationale Altviool Concours en ook ontving zij de Eduard Söring Prijs bij de Staatsopera van Hamburg. Haar eerste solo cd werd door de pers geprezen evenals haar cd ‘America’ waarop zij de solo altvioolpartij speelt van Feldman’s ‘Rothko Chapel’ met het SWR Vocaalensemble, deze cd werd in 2014 onderscheiden met de Deutsche Schallplattenkritiek.

Celliste Larissa Groeneveld sloot in 1990 met de hoogste onderscheiding haar opleiding af aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij studeerde bij Dmitry Ferschtman. Zij zette haar studie voort bij Natalia Gutman aan de Musikhochschule Stuttgart en volgde masterclasses bij Mstislav Rostropovitsj, Daniel Shafran en Yo-Yo Ma. Als soliste trad zij op met vooraanstaande orkesten in binnen- en buitenland. Naast haar solocarričre heeft Larissa door de jaren heen ensembles gevormd met pianist Frank van de Laar en harpiste Gwyneth Wentink en maakt zij al ruim een kwart eeuw deel uit van het Osiris Piano Trio. Zij gaf concerten samen met Giora Feidman, Natalia Gutman, Herman Krebbers, Reinbert de Leeuw en Giovanni Sollima.
Met het Osiris Trio – waar zij sinds de oprichting deel van uitmaakt – speelde Larissa op prestigieuze concertpodia als Carnegie Hall, het Wiener Konzerthaus, de Kölner Philharmonie en Wigmore Hall. Als bevlogen docent is Larissa verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze zowel cello als kamermuziek doceert. Daarnaast geeft ze het masterhoofdvak pianotrio aan het Conservatorium van Amsterdam en coacht ze jong talent van de AMT (Academie Muzikaal Talent) in Utrecht. Larissa Groeneveld speelt op een cello van Domenico Busan (Venetië, 1763).

Cellist Johannes Krebs (Goslar, Duitsland) is een veelzijdig musicus. De afgelopen decennia heeft hij een uitgebreide internationale carričre ontwikkeld als solist, kamermusicus en een veelgevraagd docent. Als solist werkte hij onder meer met dirigenten als Ingo Metzmacher, Markus Poschner, Marko Letonja, Christopher Hogwood, Nicholas Milton en Wolfgang Schmidt. Krebs heeft verscheidene cd’s op zijn naam staan, waaronder de wereldpremičre van werk van Granados voor cello solo en orkest voor SONY. Johannes Krebs is een veelgevraagd gast op belangrijke internationale festivals, daarnaast is hij sinds 2006 verbonden aan de Bremer Philharmoniker als solo cellist. Johannes Krebs is docent aan de Hochschule fur die Künste in Bremen en geeft hij veelvuldig masterclasses in Duitsland, Polen, Italië en Spanje. Sinds 2015 is hij artistiek directeur van het Internationale Musikfest Goslar. Hij bespeelt een prachtige cello van Carlo Antonio Testore, Milano 1746.