Dana Zemtsov en Anna Fedorova


24 april 2018
Aanvang 20:00

Dana Zemtsov, altviool
Anna Fedorova, piano


Programma:
R. Schumann Fantasiestücke opus 73
R. Clarke Sonate
E. Zemtsov Melodie im Alten Still
J. Brahms Sonate nr. 2 in Es opus 120/2
A. Piazzolla Gran Tango (1992)


Als winnaar van vele competities en midden in de ontwikkeling van een uitstekende carrière, is Dana Zemstov een van de meest veelbelovende altviool solisten van haar generatie. Hoogtepunten uit voorgaande seizoenen zijn onder andere haar vertolking van Bartók’s Altviool Concert in de grote zaal van het Concertgebouw (Amsterdam), haar kamermuziekoptredens met Janine Jansen en Martin Frost tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival (Utrecht), en een recital in Carnegie Hall (New York).
Recentelijk tekende ze een exclusief platencontract met Channel Classics Records voor drie Cd’s, waarvan de eerste zeer goed ontvangen solo CD “Enigma” in april 2014 is uitgekomen. Volgende opnames zullen zijn: “Altviool Sonates met Piano”, en “Poolse Altviool Concerten” in samenwerking met dirigent Daniel Raiskin.
Dana is eersteprijswinnaar in diverse competities in Luxemburg, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Portugal en Nederland. In 2010 werd ze in de Nederlandse competitie “Avond van de Jonge Musicus” verkozen tot “Jonge Musicus van het Jaar” en vertegenwoordigde Nederland bij de “Eurovision Young Musicians Competition” in Wenen.
Dana treedt regelmatig op bij de grootste internationale podia, waaronder het Concertgebouw (Amsterdam), De Doelen (Rotterdam), St Petersburg Philharmonie, Opera Hall (Tel Aviv), en Carnegie Hall (New York). Dana speelde kamermuziek samen met gerenommeerde musici als Janine Jansen, Giovanni Sollima, Martin Frost, Ilya Gringolts en pianist Boris Berezovsky. Als solist speelde Dana onder meer met het Ukrainian National Philharmonic Orchestra, Holland Symfonia, Sweelink Symphony Orchestra, Sinfonia Rotterdam, en het F. Busoni Chamber Orchestra (Italië).
Op internationale tournees reisde Dana af naar Denemarken, Peru en de VS. Ze nam samen met de meest veelbelovende jonge talenten van Europa deel aan de “Stars of Tomorrow” tour in Duitsland. Ze speelde op de grootste festivals in Nederland waaronder het eerder genoemde Internationaal Kamermuziek Festival (Utrecht), het Delft Chamber Music Festival, Storioni Festival (Eindhoven), Grachten Festival (Amsterdam) en het Three Day Music Festival (Den Haag). Daarnaast speelde ze op festivals in Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
Dana werd geboren in 1992 in Mexico-Stad. Als vijfjarige kreeg zij haar eerste muzieklessen van haar grootmoeder en van haar ouders, beide altviolisten (Mikhail Zemtsov en Julia Dinerstein). Ze heeft masterclasses gevolgd bij gerenommeerde professoren zoals Bruno Giuranna, Atar Arad en Sven Arne Tepl, en studeert momenteel bij de bekende altviool virtuoos Michael Kugel.

Met meer dan 17.000.000 ! ‘likes’ voor Anna Fedorova’s vertolking van Rachmaninoff’s 2e pianoconcert vanuit het Amsterdamse Concertgebouw op Youtube wereldwijd veruit het best bekeken klassieke soloconcert.
Na haar 2e Rachmaninoff volgde in de AVROTROS zondagochtendserie in Het Concertgebouw Rachmaninoff’s 3e en zijn Paganinivariaties en Anna opent in seizoen 2018/2019 met Tsjaikovsky’s fameuze 1e pianoconcert. Na haar eerste triomf in het Concertgebouw op 16 jarige leeftijd met Chopin’s 2e pianoconcert volgde nog meer dan 30 zéér succesvolle optredens in deze beroemde zaal.
Anna Fedorova heeft verder ook in de meest prestigieuze concertzalen over de hele wereld triomfen gevierd; Carnegie Hall in New York, Teatro Colón in Buenos Aires, Palacio Bellas Artes in Mexico City, Tonhalle in Zürich, Theatre de Champs Elysées in Parijs, Filharmonia in Warschau, Cadogan Hall in Londen, Laeiszhalle in Hamburg, Museum of Art in Tel Aviv, Playhouse in Vancouver, Palais des Beaux Arts in Brussel, Bunka Kaikan in Tokyo en verder nog in de belangrijkste zalen in Madrid, Lissabon, Berlijn en Moskou.
Ook is zij een graag geziene gast op vele festivals zoals die van Verbier, Annecy, Ravinia, Rubinstein Piano Festival, Menuhin Festival in Gstaad en nog een groot aantal anderen. Van de vele orkesten waar mee zij optrad zijn het Nederlands Philharmonisch, Hong Kong Philharmonic, Residentie Orkest, Royal Philharmonic, Dallas Symphony, Orquesta Filarmonica de Buenos Aires, Yomiouri Nippon, Orchestre Lamoureux, Philharmonia of the Nations, Tokyo Philharmonic, Kyoto Symphony, Orquesta Sifonica Nacional de Mexico, Xalapa Symphony, OFUNAM, Israel Chamber Orchestra en Nordwestdeutsche Philharmonie wel de belangrijkste. Van de dirigenten met wie Anna successen vierde moeten Jaap van Zweden, Carlos Miguel Prieto, Alun Francis, Jun Markl, Olari Elts, Shinik Hahm, Alejo Perez, Howard en Kevin Griffiths, Martin Panteleev en Gerard Oskamp vermeld worden.
Anna Fedorova is winnares van vele pianoconcoursen en kreeg haar eerste pianolessen van haar vader Borys Fedorov die evenals haar moeder een vermaard pedagoog is in Kiev. Na de Lysenko School of Music in Kiev vervolgde Anna haar Studie aan de prestigieuze Academia Pianistica in Imola waar zij les kreeg van Leonid Margarius en daarna bij Nora Fisher aan het Royal College of Music in Londen.
Anna volgde ook masterclasses bij o.a. Alfred Brendel, Menahem Pressler, Steven Isserlis en Andras Schiff. In mei 2018 vindt in Ede het 2e Internationale Kamermuziek Festival plaats waar Anna Fedorova Artistiek Directeur van is.
Voor seizoen 2018/2019 zijn vermeldenswaard :
Het zondagochtendconcert in Het Concertgebouw met Tsjaikovsky 1, een uitgebreide tournee door Engeland, een uitvoering van Rachmaninoff’s 2e pianoconcert met Philharmonia in de Royal Festival Hall in Londen, een tournee in Zuid Korea en een contract met Channel Classics voor het opnemen van een aantal CD’s.
Eerdere CD’s van Anna zijn een Rachmaninoff CD (2e pianoconcert en cellosonate) op Piano Classics en op Brilliant Classics een CD met cellist Benedict Kloeckner. Ook van haar indrukwekkende vertolking van het 3e pianoconcert van Rachmaninoff is een opname gemaakt, gekoppeld aan Mussorgsky’s ‘Schilderijententoonstelling’.