Shuann Chai, fortepiano

23 augustus 2016
Aanvang 20:00


Programma:
‘Een sprankelende Weense avond’

W.A. Mozart 10 Variations in G major op een thema van Gluck:
‘Unser dummer Pöbel meint’
J.V. Vorisek Fantasy in C gr.t
J. Haydn Sonate in Es gr.t. Hob. XVI:52
W.A. Mozart Adagio in b kl.t.
L. van Beethoven Sonate in f kl.t. opus 57 "Appassionata"

Op verzoek van Shuann Chai wordt niet de ‘Waldstein’ sonate gespeeld maar de 'Appassionata'.
Dit past beter bij de rest van het programma.Pianiste Shuann Chai is een actieve en bezielende musicus, geprezen door de muziekkritiek voor haar uitvoeringen op zowel moderne als historische instrumenten. Haar projecten verraden een brede belangstelling: de 32 Beethovensonates op historische piano’s (concertseizoenen 2013-16), samenwerkingsprojecten met moderne dansers rond de muziek van John Cage (2013) en Sergei Prokofjev (2015), kamermuziekprogramma’s in La Folle Journée in Tokyo (Japan) en het festival Bach en Combrailles (in Frankrijk). Woonachtig in Nederland, treedt ze overal in Europa op: van Finland tot Spanje, Oekraïne en Engeland, maar haar werkterrein omvat ook Azië en haar geboorteland, de VS. Ze was te horen in live webcasts op AVRO Klassiek en live uitzendingen op Radio-4, WGBH Boston (met cellist Pieter Wispelwey), op de Dennis Lewin Radio Show van WCLV Cleveland, CKUA Edmonton (Canada), Harmonia Early Music Radio, Hong Kong Radio 4, en Radio-Canada.
Shuann heeft een Bachelor’s graad van het Oberlin College (VS) in zowel piano als biologie. Daarnaast heeft ze een Master’s van het New England Conservatorium in Boston en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Enkele van haar docenten zijn Jack Radunsky, Norma Fisher, David Breitman, en Claus-Christian Schuster van het Altenberg Trio. In 2010 kreeg ze een stipendium van het Banff Centre in Canada. Ze was daar één van de acht pianisten die in een mondiale competitie was uitgekozen om deel te nemen aan een exclusief Beethoven Seminar en Master Class, geleid door Anton Kuerti. In 2012 en 2013 werd ze opnieuw uitgenodigd door het Banff Centre als Artist-in-Residence.
Naast haar concertuitvoeringen is Shuann Chai een veelgevraagd docente. Ze heeft masterclasses en demonstratielessen geleid aan de Gulangyu Piano Academie in Xiamen (China), het Grieg Conservatorium in Bergen (Noorwegen), het Centraal Conservatorium van Beijing (China), de Nationale Universiteit van Taipei (Taiwan), de Universiteit van Edinburgh (VK), de Universiteit van California in Davis (VS) en de Duke Universiteit (VS). Ze is een gastdocente voor historische en moderne piano’s aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en is tevens Artistiek Directeur van het Pianoforte Festival in Zaandijk, dat nu (2015) in zijn zesde jaargang is. Haar eerste solo-CD in 2012, met Beethovensonates gespeeld op fortepiano, kreeg veel lof van de muziekkritiek.
Shuann is dankbaar voor twee inspirerende muzikale ‘metgezellen’: een Steinway concertvleugel gesigneerd door de jazz-giganten Herbie Hancock en Ahmad Jamal; en een originele Rosenberger fortepiano uit 1820, die ze in permanente bruikleen heeft gekregen van het Nationale Muziek Instrumenten Fonds (NMF). Ze maakt dankbaar gebruik van financiële steun door organisaties zoals het Fonds voor Podium Kunst (FPK) en Ars Donandi.