Jubileumconcert
40 jaar Kasteelconcerten


12 juni 2018
Aanvang 20:00

Pieter Wispelwey, cello
Paolo Giacometti, piano
Uitverkocht!!

Programma:
L. van Beethoven Sonate nr. 5 in D opus 102/2
J. Brahms Sonate nr. 1 in e opus 38
F. Schubert Arpeggione Sonate
F. Schubert Variaties op ‘Trockne Blumen’


Pieter Wispelwey behoort tot de eerste generatie cellisten die zowel de moderne als de barokcello meester is. Met zijn gevoel voor stijl, gecombineerd met zijn eigen authentieke interpretatie en een fenomenale techniek won hij de harten van vele recensenten en publiek. Zijn repertoire reikt vanBach tot hedendaagse werken en speciaal voor hem geschreven composities. De in Haarlem geboren Wispelwey werd bij de ontwikkeling van zijn muzikale persoonlijkheid begeleid door verschillende grootheden: in zijn jeugdige jaren in Amsterdam door Dicky Boeke en Anner Bijlsma, en later door Paul Katz in de Verenigde Staten en William Pleeth in Groot-Brittanië. In 1992 ontving hij als eerste cellist de Nederlandse Muziek Prijs.
De Bach Suites nam hij driemaal op en de Bach-Marathon waarbij hij tijdens één enkel concert de 6 suites voor cello solo van JS Bach uitvoert, behoren tot de absolute wereldtop.
Hij soleert met de meest toonaangevende orkesten wereldwijd, zoals het Boston SymphonyOrchestra, het Dallas Symphony Orchestra, het St Paul’s Chamber Orchestra, het NHK Symphony Orchestra, Yomiuri Nippon, de Tokyo Philharmonic, het Sapporo Symphony Orchestra, het SydneySymphony Orchestra, het London Philharmonic Orchestra, het Hallé Orchestra, het BBC Symphony Orchestra, de BBC Scottish Symphony, Orchestra of the Age of Enlightenment, Academy of Ancient Music, het Gewandhaus Orchester Leipzig, de Danish National Radio Symphony, het Budapest Festival Orchestra en de Camerata Salzburg, waarbij hij samenwerkte met dirigenten als Ivan Fischer, Esa-Pekka Salonen, Herbert Blomstedt, Yannick Nézet-Séguin, Jeffrey Tate, Kent Nagano, Neville Marriner, Philippe Herreweghe, Vassily Sinaisky, Vladimir Jurowski, Paavo Berglund, Louis Langrée, Marc Minkowski, Ton Koopman, Libor Pesek en Roger Norrington.
Door zijn terugkerende optredens in Londen (Wigmore Hall), Parijs (Châtelet, Louvre), Amsterdam(Concertgebouw, Muziekgebouw), Berlijn (Konzerthaus), Milaan (Societta del Quartetto), BuenosAires (Teatro Colon), Sydney (Angel Place), Melbourne (MRH), Los Angeles (Walt Disney Hall) en New York (Lincoln Center) heeft Pieter Wispelwey een reputatie opgebouwd als een van de meest charismatische musici ter wereld.
Zijn indrukwekkende discografie, behelst ruim 40 CD-titels bij de labels Onyx, Channel Classics en Evil Penguin, waarvan er meerdere met internationale prijzen bekroond werden. Momenteel neemthij samen met pianist Paolo Giacometti een zesdelige CD-serie met originele en bewerkte kamermuziekwerken van Brahms en Schubert op.
Zijn cd-opnamen met orkest bevatten naast de cello concerto's van Haydn, Schumann, Sjostakovitsj, Elgar, Tsjaikovsky en Saint-Saëns onder meer live opnames van celloconcerten van Dvorak (Budapest Festival Orchestra o.l.v Ivan Fischer) en Walton (Sydney Symphony o.l.v. Jeffrey Tate), de Symfonia Concertante van Prokofiev (Rotterdam Filharmonisch o.l.v. VassilySinaisky) en de Cello Symfonie van Britten (Vlaams Symfonie Orkest o.l.v. Seikyo Kim)


Geboren in Milaan in 1970, woont Paolo Giacometti Paolo Giacometti sinds zijn eerste levensjaar in Nederland waar hij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, in 1995 met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Ook Gyorgy Sebök was een belangrijke inspirator en is van grote invloed geweest op zijn muzikale ontwikkeling. Veelvuldig Prijswinnaar soleerde hij in geen tijd met bekende orkesten onder leiding van vooraanstaande dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden, Laurent Petitgirard, Kenneth Montgomery en Michel Tilkin. Zijn liefde voor de kamermuziek leidde tot een succesvolle samenwerking met coryfeeën als Pieter Wispelwey, Gordon Nikolich, Alois Brandhofer, Janine Jansen en Bart Schneemann. Meer recent richtte hij samen met violiste Candida Thompson en celliste Xenia Jankovic het Hamlet Pianotrio op.
Na een eerste succesvolle aan Mendelssohn gewijde CD, heeft het Hamlet Pianotrio ondertussen ook Beethovens Geistertrio voor het label Channel Classics ingespeeld.
Paolo Giacometti concerteert wereldwijd als solist en als kamermusicus, zowel op authentieke als op moderne instrumenten, dit op vooraanstaande podia als het Concertgebouw (Amsterdam), Teatro Colon (Buenos Aires), Wigmore Hall (London), Théâtre du Châtelet (Parijs), Concertgebouw (Brugge), Flagey Brussel, Seoul Arts Centre (Zuid-Korea), Konzerthaus Wien. De voorbij maanden gaf hij solorecitals in prestigieuze zalen te Rio de Janeiro, Saõ Paulo.
In kamermuziekverband was hij te gast bij de Stadspodia Leiden, Flagey Brussel, LMMC Montreal om er maar een paar te noemen. Ook dit seizoen, zal hij als solist dan wel in kamermuziekverband naar alle windstreken trekken.
Als solist, neemt hij exclusief voor het label Channel Classics op. Zijn indrukwekkende discografie is toegejuicht door de internationale pers. Zijn opnames behelzen onder meer het complete piano oeuvre van Rossini, een opmerkelijk project dat in 1998 van start is gegaan en in april 2007 is voltooid met de achtste cd. Voor de derde opname van deze serie is Paolo Giacometti onderscheiden met de Edison Klassiek 2001. Zijn opname van Schumann’s Humoreske, Fantasiestücke en Toccata kreeg de onderscheiding ‘Benchmark and Performance of Outstanding Quality’ van de BBC music magazine. Die met de pianoconcerten van Schumann en Dvorák werden geprezen door Gramophone als “…one of the best concerto disks I have heard in a long while…”. Ook zijn solo CD met o.m. Schumann’s Davidbundlertänze werd wereldwijd met lof ontvangen. Ten slotte genoot zijn cd waarbij hij dezelfde werken van Maurice Ravel zowel op historische (Erard) als op moderne vleugel(Steinway) een indrukwekkende belangstelling.
De Schubert CD-opname die Paolo Giacometti met Pieter Wispelwey opnam werd bekroond met de Choc du Monde de la Musique en een 10 van het tijdschrift Luister. Hun CD-opname met werken van Chopin, Fauré en Poulenc, werd dan weer onderscheiden met een Diapason d’or. Momenteel neemt het duo Wispelwey-Giacometti een serie van 6 cd's met ijzersterk en verrassend repertoire rondom de duo's van Schubert en Brahms, voor het label Evil Penguin op.
Paolo Giacometti is tevens toegewijd professor aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf.