Dudok Kwartet
  •Judith van Driel, viool
  •Marleen Wester, viool
  •Mark Mulder, altviool
  •David Faber, cello
“Jong en veelgeprezen”9 juli 2013
Aanvang 20:00


Foto: Ronald Knapp


Programma:
J. Haydn Strijkkwartet in G gr.t opus 76/1Hob III 75
W.A. Mozart Strijkkwartet in Bes gr.t KV 589 “Pruisische”
B. Bartók Strijkkwartet no. 5 Sz 102
Het Leidsch Dagblad heeft aandacht besteed aan het concert van het Dudok kwartet. Lees hier.
Bezoek ook de homepage Dudok kwartet

Het Dudok Kwartet is altijd op zoek naar uitdagingen. Van vroege barok tot stukken waarvan de inkt nog nat is, het Dudok Kwartet heeft een neus voor bijzonder repertoire. Door klassieke hits naast onbekender of modern werk te programmeren, weten ze zowel doorgewinterde kwartetliefhebbers als minder ingewijden aan zich te binden.Vast onderdeel van hun concerten is een mondelinge toelichting op de stukken door de verschillende kwartetleden. Hierdoor blijven de luisteraars niet op afstand, maar raken ze daadwerkelijk betrokken bij de musici en bij de muziek. Hun uitgebalanceerde samenspel en sterke artistieke persoonlijkheid, gecombineerd met zichtbaar speelplezier worden door zowel vakjury’s als liefhebbers onderschreven.

Het Dudok Kwartet won eerste prijzen op het 1e Internationaal Strijkkwartet Concours in Radom in 2011 en op het 27e Charles Hennen Internationaal Kamermuziek Concours in 2012. In november 2012 wonnen zij de 2e prijs op het 6e Internationaal Kamermuziek Concours Joseph Joachim in Weimar. Sinds september 2011 studeert het Dudok Kwartet als hét voltijd-strijkkwartet aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel.

De leden van het Dudok Kwartet leerden elkaar in kennen bij het Ricciotti Ensemble. In 2009, kort na de oprichting, begon het kwartet aan een twee-jarige post-graduate opleiding bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Masterclasses volgden zij bij Eberhard Feltz en bij de leden van het Lindsay Quartet, het Takács Quartet, het Ysaye Quartet en het Prazak Quartet. Op het gebied van hedendaagse muziek werkte het Dudok Kwartet samen met Mark-Anthony Turnage, Kaaija Saariaho en Calliope Tsoupaki aan de uitvoering van hun composities.

Ook verzorgde het kwartet de wereld- en Nederlandse premičre van het Concert voor Strijkkwartet en Orkest van Julius Röntgen. Ze gaven concerten op het vele prestigieuze festivals, zoals het Gergiev Festival, het Grachten Festival, Linari Classic Festival (Italië) en Festival Jeunes Talents (Parijs). Daarnaast traden zij op in alle toonaangevende zalen in Nederland en door heel Europa.

Willem Marinus Dudok was een bekende Nederlandse architect. Ook was hij een groot muziekliefhebber: hij kwam uit een muzikale familie en componeerde in zijn vrije tijd.
'Meer dan aan alle bouwkunstenaars heb ik aan de componisten te danken', schreef hij. 'Ik voel diep de gemeenschappelijke basis van de muziek en de architectuur: ze ontlenen immers beide haar waarde aan de juiste maatverhoudingen.'