Quirine Scheffers, viool
Céleste Zewald, klarinet
Klára Würtz, piano9 juni 2015
Aanvang 20:00

Programma:
W.A. Mozart Kegelstatt Trio in Es gr.t. KV 498
B. Bartók Suite opus 14 voor piano solo
B. Bartók Roemeense dansen voor viool en piano
P.M. Dubois Trio voor viool, klarinet en piano
L. Bernstein Sonate voor klarinet en piano
D. Milhaud Suite opus 157b voor viool, klarinet en piano


De jonge Nederlandse violiste Quirine Scheffers studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag achtereenvolgens bij Theodora Geraets en Peter Brunt en behaalde het masterdiploma met onderscheiding. Zij vervolgde haar studie bij Krzysztof Wegrzyn in Hannover en Charles-André Linale in Utrecht. Quirine nam deel aan verscheidene masterclasses bij vooraanstaande pedagogen als: Zakhar Bron, Herman Krebbers, Maurizio Fuks en Thomas Brandis. Quirine Scheffers tredt zowel solistisch als in kamermuziekverband op en is zij regelmatig te gast bij festivals in het binnen- en buitenland in samenwerking met musici als Liza Ferschtman, Karl Leister en het Borodin Quartet. Sinds 2009 is Quirine primarius van het Daniel Kwartet en speelt ze in het Quimias Trio. Sinds dit seizoen is ze de nieuwe violiste van het Fresco Trio. Naast haar concertpraktijk legt Quirine zich toe op het begeleiden van jong talent. Zo werkt ze regelmatig samen met de bekende vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek. Ze was ook jurylid tijdens het Prinses Christina Concours. Sinds 2012 is Quirine plaatsvervangend 1e concertmeester van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Voorheen was ze 2e concertmeester van de Radio Kamer Filharmonie. Ze bespeelt een Gagliano viool (Napels, 1830), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Céleste Zewald, klarinet, is afgestudeerd aan hetAmsterdamse Sweelinck Conservatorium bij de docenten Herman Braune (DM – tegenwoordig 'bachelor') en George Pieterson (UM – tegenwoordig 'master'), beide keren 'met onderscheiding', is zij op vele vlakken in de muziekwereld actief. Céleste werkt sinds 2002 als klarinettiste in Het Brabants Orkest, sinds seizoen 2013-2014 Philharmonie Zuidnederland geheten. Daarnaast heeft Kamermuziek haar bijzondere interesse. Zij is lid van diverse professionele kamermuziekensembles, waarmee zij in binnen- en buitenland veelvuldig optreedt. Haar doorbraak in de kamermuziek werd definitief in 2001, toen haar tijdens het jaarlijkse concours om 'de Vriendenkrans' van Het Concertgebouw- enConcertgebouw Orkest de eerste prijs werd toegekend, alsmede een groot aantal andere prijzen, zoals de Persprijs, de Publieksprijs en de Eduard van Beinum-prijs. In 2002 won zij de 'Philip Morris Kunstprijs 2002' en voor het seizoen 2003-2004 werd zij verkozen voor deelname aan de internationale serie 'Rising Stars'. Behalve met de vaste ensembles, waarmee zij ook verschillende cd's opnam, werkt zij vaak samen met het Van Dingstee Kwartet, speelt zij vaak met de Holland Wind Players, is zij meerdere malen per jaar te gast als soliste bij verschillende orkesten en organiseert zij kamermuziekprojecten in minder gangbare bezettingen. Sinds maart 2008 is zij artistiek leider van het tweejaarlijks Bossche kamermuziekfestival 'Kamerklanken'.

Klára Würtz werd op veertienjarige leeftijd toegelaten tot de Ferenc Liszt Muziekakademie in Boedapest. Zij studeerde bij Zoltán Kocsis, Ferenc Rados en György Kurtág, en kreeg een beurs van András Schiff om met hem in Engeland lessen te volgen. Op 20 jarige leeftijd won zij de 1e prijs van het Ettore Pozzoli Pianoconcours in Milaan en was finaliste in het GPA Internationaal Piano Concours in Dublin. Ook nam ze deel aan verschillende festivals o.a. het Pianofestival in het Zuid-Franse La Roque d'Anthéron, in Amerika op het internationale Pianofestival in Williamstown, Massachusetts en in de zomer van 2002 werd zij uitgenodigd op het Newport Festival.
In 2003 debuteerde Klára Würtz in de Carnegie Hall in New York en de Boston Symphony Hall met het Boston Symphony Orchestra o.l.v. Bernard Haitink, met wie zij Mozart uitvoerde. In datzelfde jaar gaf zij concerten met het Boulder Symphony Orchestra o.l.v. Theodore Kuchar. Ook als kamermusicus is zij zeer actief, zij vormt een duo met celliste Timora Rosler met wie zij de Beethoven cellosonates opgenomen heeft en speelde samen met violisten als Janine Jansen, Emmy Verhey en Dmitri Makhtin. Zij nam meer dan 30 cd’s op. De opname uit 2012 van de Beethoven vioolsonates met de jonge Hongaarse topviolist Kristóf Baráti oogstte internationaal de hoogste lof (een belangrijke Duitse krant noemde het de “tot op heden de beste opname ooit”). In de zomer van 2012 gaf ze concerten en masterclasses in Indonesië. Klára woont met haar familie in Amsterdam en is hoofdvak docente aan het Utrechts Conservatorium.