Fresco Trio


  •Yoram Ish-Hurwitz, piano
  •Joris van Rijn, viool
  •Katharina Gross, cello6 mei 2014
Aanvang 20:00


Foto: Merlijn Doomernik


Programma:
W.A. Mozart Pianotrio in Bes gr.t. KV 502
C. Debussy Pianotrio in G gr.t.
F. Schubert Pianotrio nr 2 in Es gr.t. opus 100

Bezoek ook de homepage Fresco trio

De violiste Birthe Blom kan door omstandigheden niet optreden. Zij wordt vervangen door Joris van Rijn, sinds 2002 concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij speelde als solist bij onder meer het Residentie Orkest en het Radio Symfonie Orkest. Van Rijn is eerste violist van het Ruysdaelkwartet.

Het Fresco Trio is een splinternieuw ensemble dat korte metten maakt met de opvatting dat moderne muziek ontoegankelijk, toegankelijke muziek oppervlakkig of klassieke muziek elitair is. Het trio mijdt stoffige tradities en platgetreden paden en flirt soms ongegeneerd met andere stijlen als jazz, wereldmuziek of pop. Het kiest echter altijd voor diepte en evenwicht. Daar waar de nadruk ligt op nieuwe muziek, wordt bij voorkeur gekozen voor toegankelijke werken die de musici zelf en daardoor het publiek in het hart weten te raken. Het ijzeren repertoire maakt daarnaast een belangrijk onderdeel uit van het programma. Vaak gebeurt dat op een originele manier, bijvoorbeeld door het plaatsen van klassieke stukken tussen moderne werken in plaats van andersom.
Yoram Ish-Hurwitz studeerde piano bij Danièle Dechenne en Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, György Sándor aan de Juilliard School in New York en Karl-Heinz Kämmerling in zijn solistenklas in Hannover. Hij won diverse prijzen en beurzen en gaf recitals in vele Europese landen en de VS. Sinds 2003 is hij Steinway Artist. Onder zijn projecten vallen de volledige vertolkingen van de pianocycli Années de Pèlerinage van Franz Liszt en Iberia van Isaac Albéniz, zowel tijdens concerten als op CD's. Ook was hij nauw betrokken bij de muziektheatervoorstelling De Pianist met acteur Edwin de Vries en regisseur Mette Bouhuijs. Naast solo-optredens is hij actief op kamermuziekgebied en werkt hij regelmatig samen met vooraanstaande musici. Sinds 2010 is hij artistiek leider van kamermuziekfestival Landgoedconcerten Oranjewoud. In 2018 maakt het festival officieel deel uit van de Culturele Hoofdstad van Europa onder de naam Royal Chamber Music.
Joris van Rijn begon zijn vioolstudie bij Else Krieg aan het Zwolsch Conservatorium. In 1992 kwam hij onder de hoede van Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar hij in 2000 afstudeerde met onderscheiding. Hij vervolgde zijn studie als Fullbright student aan de Juilliard School in New York bij Glenn Dicterow, concertmeester van de New York Philharmonic, en Robert Mann (Juilliard Quartet).
In 1999 won Joris van Rijn de tweede prijs op het Oscar Back Nationaal Vioolconcours waar hem tevens de AEX prijs werd toegekend voor zijn interpretatie van de verplichte hedendaagse compositie. Als solist stond hij o.a. voor het Residentie Orkest, Het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest en het Noord Hollands Filharmonisch Orkest met de dirigenten Ed Spanjaard, Shlomo Minz en Jaap van Zweden.
Met Janine Jansen en Benjamin Schmid maakte hij een CD met 24 solocaprices geschreven door 24 verschillende Nederlandse componisten. Joris van Rijn is concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest en van de Radio Kamer Filharmonie.
Celliste Katharina Gross, prijswinnaar op verschillende internationale concoursen, studeerde aan de Musikhochschule Lübeck bij David Geringas, aan de Musikhochschule in Keulen bij Frans Helmerson en aan het Royal Northern College of Music in Manchester bij Ralph Kirshbaum. In 2009 richtte ze Concertello op waarmee zij sindsdien concertreeksen organiseert in Steiermark, Oostenrijk. Voor het seizoen 2010/11 ontving zij een internationale beurs voor cultureel leiderschap van het Federale Ministerie van Onderwijs, Kunst en Cultuur in Wenen. Katherina Gross is een lid van het New Viennese Quartet en het Fresco Trio. Ze speelde als solist en kamermusicus in wereldberoemde concertzalen, waaronder de Musikverein in Wenen, het Concertgebouw in Amsterdam en het Kennedy Center in Washington.