Trio Rodin

2 mei 2017
Aanvang 20:00

• Jorge Mengotti, piano
• Carles Puig, viool
• Esther García, cello

Programma: 'Reis naar het Boheemse Praag'
B. Smetana From my homeland (viool/piano)
deel 2
A. Dvořák Silent woods (cello/piano)
A. Dvořák Pianotrio in e opus 90 'Dumky'
B. Smetana Pianotrio in g opus 15

Programma: ‘Reis naar het Boheemse Praag’
Praag is in zijn lange geschiedenis gastheer geweest voor een enorme hoeveelheid verschillende componisten. Mozart kwam hier vaak, net als Haydn en Tsjaikovski. Het zijn echter niet alleen bezoekers van de stad die Praag op de Klassieke kaart hebben gezet want er zijn meerdere componisten geboren in het land. De meest beroemde is de wereldberoemde Dvořák.
Het Dumky trio is vooral qua vorm een hoogst origineel werk. Antonín Dvořák vond in het van oorsprong Oekraïense Dumka de inspiratie om melancholische lyriek af te wisselen met dansante Slavische vrolijkheid. Hij wilde rond 1890 eens radicaal uit het keurslijf van de traditionele vierdelige structuur stappen. Hij koos daartoe de Dumka, een overwegend zwaarmoedig gestemd, recitatiefachtig verhalend volkslied als uitgangspunt. De naam Dumka (Dumky is de meervoudsvorm) betekent letterlijk ‘gedachte’ of ‘overpeinzing’. In de gestileerde versie van Dvořák wordt de trage melodiek gelardeerd met snelle opzwepende klanken, die eigenlijk wezensvreemd aan de Dumka zijn. Zo ontstond een zesdelige suite zonder een thematische verbondenheid van de delen. Elke Dumka staat in een andere toonsoort.
Hoewel Bedrich Smetana geen folklorist was en vrijwel nooit putte uit de volksmuziek, groeide hij toch uit tot dé grote nationale componist van Bohemen, dat met zuidelijk Silezië en Moravië het huidige Tsjechië vormt. Na de dood van zijn vier jaar oude dochter, kort na de vroegtijdige dood van een andere dochter, schreef Smetana zijn trio in g in 1855. Het stuk begint met het hoofdthema, gespeeld door de viool. De tragische melodie toont het dominante karakter van het stuk. Deze dramatische natuur wordt in het hele trio behouden en bereikt zijn hoogste uitdrukking in het laatste deel, met de laatste treurmars.

Trio Rodin (vernoemd naar de beroemde Franse beeldhouwer) behoort tot de meest veelbelovende jonge pianotrio’s van dit moment.
Opgericht in 2011 in Utrecht met als doel zicht te richten op een professionele loopbaan in de kamermuziek met pianotrio repertoire, naam het Trio deel aan verschillende cursussen en masterclasses gehouden door gerenommeerde musici, o.a Kees Hulsmann, Rita Wagner, Alan Weiss, Dora Schwarzberg, KláraWürtz, Paolo Giacometti, Lis Perry, Mirabela Dina, Sebastián Colombo, Cibrán Sierra (Cuarteto Quiroga), Storioni Trio en het Osiris Trio. Tevens hebben zij een masteropleiding in de ‘Scuola superiore internazionale di musica da camera del Trio di Trieste’ in Duino (Italië) bij het prestigieuze italiaanse Trio di Parma.
Het trio richt zich op het presenteren van grote werken uit de kamermuziekliteratuur in een breed scala van stijlen, van klassieke tot hedendaagse muziek. In deze richting hebben ze deel aan het ‘Gaudeamus muziekweek’ genomen, festival opgedragen aan de contemporaine muziek.
Dankzij het Programma ‘Call for composers’ had het Trio Rodin de kans om samen met een grote aantal jonge tallentvolle componisten te kunnen werken een zijn bloedjenieuwe werken in zijn repertoire toe te voegen.
Trio Rodin heeft concerten gegeven in Spanje, Ierland, Italië en Nederland. Ze hebben in de belangrijkste zalen van Nederland gespeeld en speelden op verschillende festivals zoals ‘Het Grachtenfestival’ te Amsterdam, ‘Festival Mas i Mas’ in Barcelona, ‘Festival de Musica de Cámara Monteleón’ (Spanje), ‘Kilkenny Music Festival’ (Iërland).
De afgelopen jaren won het drietal prijzen op verschillende internationale concoursen zoals ‘XI Concours de Música de Cambra Montserrat Alavedra’ in Terrassa (1e prijs), ‘III Internationale Concours Villalgordo del Júcar’ in Albacete (2e prijs), ‘Josep Mirabent i Magrans’ in Sitges (2e prijs). Bovendien zijn zij de winaars van de Storioni Festival Prijs 2013 in ‘s-Hertogenbosch en naar aanleiding daarvan hebben ze gespeeld in de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Tevens waren zij finalisten op andere concoursen, waaronder het ‘X Internationale Concours Ecoparque de Trasmiera’ in Arnuero, Santander en ‘XXIII Paper de Música de Capellades’ in Barcelona.
Ze zijn regelmatig te beluisteren op nationale en internationale radiozenders zoals Radio 4 (Nederland), Catalunya Música en RNE (Spanje), France Musique (Frankrijk), WDR en Deutschland Radio Kultur (Duitsland), RAI (Italië).
Inmiddels is Trio Rodin een gerenommeerde kracht in de wereld van de kamermuziek. Een fraai bewijs daarvan is het feit dat hun eerste album al twee keer op rij tot één van de ‘Favourite Albums’ van de maand door NAXOS is verkozen. Een cd vol muziek van Enrique Granados, wiens honderdste sterfdag in 2016 wordt herdacht.
Bezoek ook de homepage trio Rodin